Nocturnal - Gekwetste drummer, unholy thrash en grenscontroles

Een drummer in het ziekenhuis, een afgelast optreden en een nieuw album in de startblokken: voer genoeg voor een interview met de Duitse band Nocturnal. Ik voelde de bassist Vomitor even aan de tand en het werd een hartelijk interview. Het duurde even voor het interview werd afgerond maar het wachten werd meer dan beloond. 

Hallo Vomitor van Nocturnal! Hoe gaat het ermee? Kun je Nocturnal even kort voorstellen aan de lezers van Ashladan?

Nocturnal werd gesticht door Avenger in 2000 na zijn vorige band Bestial Desacration ophield met bestaan. We hebben ondertussen twee full-length albums uitgebracht en werken aan de nummer drie. Na wat veranderingen in de bezetting thrashen we al vier jaar lang duivels in volgende bezetting:

Avenger: gitaar, Hellbastard: drums, Tyrannizer: zang en Vomitor: basgitaar.

Even terug moesten jullie je optreden in Brussel afzeggen omdat Hellbastard, jullie drummer, in het ziekenhuis werd opgenomen. Hoe gaat het met hem? Komt er een nieuwe thrashaanval op Brussel binnenkort?

Jammer genoeg ligt Hellbastard nog steeds in het ziekenhuis en het ziet er naar uit dat het een serieuze kwetsuur is. Ik ben zeker dat het optreden opnieuw zal worden ingepland. We hebben enkel nog geen datum want we wachten tot Hellbastard volledig hersteld is.

Jullie hebben al best wat shows achter de kiezen met verschillende andere thrashbands in zowel Europa als de VS. Wat waren de meest memorabele, schokkende or grappige momenten die jullie zijn tegengekomen?

Je komt nogal wat tegen als je op toer bent. Maar het is altijd moelijk om een korte anekdote te geven in een interview. Zo goed alles wat je kan bedenken is ons wellicht overkomen. Zo probeerden we ooit eens een grens over te steken terwijl we eigenlijk illegaal in dat land waren. We hoopten dus geen grenscontrole tegen te komen. Het eerste wat je tegenkomt in dat land… grenscontrole.

Nocturnal wordt vaak omschreven als een black/thrashband. Ga je akkoord met dit ‘label’? Wat bepaalt volgens jou de ‘black’ in die black/thrash: attitude, een verschil qua sound, inspiratiebron of zit het tussen de oren?

Het kan me eigenlijk geen barst schelen hoe men onze muziek noemt. We zijn begonnen onze muziek ‘unholy thrash metal’ te noemen om ons te onderscheiden van die grote Bay Area thrash revival. Onze roots liggen echter duidelijk in de eighties Teutonic thrash. Dus als je ons een naam wilt geven, noem ons ‘unholy thrash metal’!

Sinds 2009 is Tyrannizer de zangeres van Nocturnal en volgens mij geeft ze Nocturnal een extra agressieve punch. Hoe is zij bij jullie terecht gekomen na het vertrek van Metallic Mayhem?

Wel, eerst viel Reaper van de band Old in bij Nocturnal nadat Metallic Mayhem vertrokken was. Hij deed echter enkel de liveshows. Nadat ik bij Old binnentrad, kwam Old terug op de rails en werd het voor Reaper te moeilijk om beide bands te combineren. Terzelfdertijd verhuisde Tyrannizer terug van Londen naar Duitsland in mijn streek. Ik leerde haar kennen in een bar… en de rest is geschiedenis, hé.

Jullie zijn aan een nieuw album aan het werken dat ergens in 2013 zou moeten uitkomen. Wat kunnen we verwachten van dit album?

Ik denk dat Avenger een heel eigen stijl heeft ontwikkeld qua riffs en songwriting. Ik zal dan ook fan zijn en blijven van zijn riffwerk. Je kan dus een typisch Nocturnal riffslachtfeest verwachten, misschien iets meer gericht naar de roots van de band. We zijn echt heel tevreden met de nummers tot nu toe. 95% van het album is geschreven, we moeten nu enkel nog wachten tot Hellbastard terug is en dan kunnen we beginnen opnemen.

Wanneer Nocturnal een nieuw album begint te schrijven, hoe beginnen jullie daar eigenlijk aan, vooral qua teksten? Is het een kwestie van erg diep nadenken, experimenteren, toeval of je er gewoon op gooien?

Het is een zaak van dood en verderf. Avenger komt naar de repetitie met een riff in zijn gedachten en een idee hoe het nummer eruit zou moeten zien. We werken het uit als band en als alle puzzelstukjes bij elkaar passen: prachtig. Als het niet goed is, dan sleutelen we lang genoeg tot het klinkt zoals we willen.

Sommigen zeggen dat er een recente revival is van thrash en speed metal. Denk je dat we echt van een revival kunnen spreken? Wat is jouw visie op deze hele golf van jonge en nieuwe thrashbands?

Ik weet niet hoe het zit in België maar we hebben een grote thrashexplosie gehad de voorbije jaren. Op dit moment ziet het er naar uit dat iedereen meer interesse heeft in death metal. Maar over het algemeen denk ik dat het prachtig is dat nieuwe bands opkomen met een passie om de muziek te spelen die zij tof vinden.

Ik ben altijd geïnteresseerd naar wat een muzikant beluistert in zijn vrije tijd en wat hem inspireert. Dus wat zijn voor jou je favoriete bands en wat inspireert je echt?

Enkele van mijn favorieten zijn Slayer (Show No Mercy), Beherit, Manowar, Iron Maiden en Death SS. De lijst is eindeloos eigenlijk. Maar vanuit oogpunt van Nocturnal, dan is Destruction de belangrijkste band. Zij zijn immers de reden waarom Avenger gitaar begon te spelen en leerde ze te martelen.

Enkele maanden terug vroeg ik Ronnie Bergerstahl van Grave zijn mening over modern metal en ik kreeg een vrij sterke doch eerlijke mening te horen.  Wat is jouw visie op dit moderne metalgebeuren en de staat van metal?

Ik ben niet zeker wat je exact bedoelt met moderne metal. Bedoel je bands zoals…. Wacht eens… ik kan zelfs niet op hun naam komen. Haha. Wel, eigenlijk geef ik een moer om eender welke band die onder die beschrijving zou  kunnen vallen, dus ik kan er eigenlijk niks over zeggen. Over de staat van metal ben ik niet echt zeker. Er zijn heel wat goede gevestigde bands en ook een hele GROTE hoop goede jonge bands. Vanuit dit oogpunt is dit natuurlijk fantastisch. Er is natuurlijk ook een grote groep arrogante zakken. Zij doen dan alsof ze de stoerste ventjes uit de buurt zijn maar als je ze dan persoonlijk tegenkomt, blijken ze kleine, verwende dutsjes.  Volgens mij is dit altijd al zo geweest en gaat het ook altijd zo zijn. We hoeven daarover dus niet te jammeren. We doen het zoals wij willen en wij hebben het geluk dat er heel wat bands zijn die vrienden zijn en met ons samenwerken.  Als er bands, mensen of muziek zijn die hier niet thuishoren, dan negeer ik die gewoon en geef ik er geen zak om.

Wat zijn de toekomstbeelden of doelen die je wil bereiken met Nocturnal en/of je andere bands?

Ons hoofddoel nu is het opnemen van dat nieuw album dat jammer genoeg vertraagd is door Hellbastards afwezigheid. Eenmaal de nieuwe er is, dan willen we opnieuw in de VS toeren of in Zuid-Amerika. Ook willen we meer optreden in heel Europa en de Duitse Flag of Hate hoog houden.

Hoe zou je de metalscene in Duitsland kunnen omschrijven? Is die springlevend?

De metalscene hier is erg levend en sterk. We hebben echt een paar krakers van bands zoals Venenum, Hellish Crossfire, Ketzer, Witching Hour en zo verder. De Duiste scene is altijd al sterk geweest en heeft heel wat goede bands in het verleden gehad (Living Death, Violent Force, Poison (ger), Destruction,…). Ik ben dus niet bezorgd dat dit in de toekomst gaat veranderen. 

Voor we dit interview afronden, zou ik graag je mening horen over volgende woorden. Ze zijn willekeurig gekozen, een fikse dosis humor is welkom.

Destruction: riffs

Gibson Guitars: Flying V

Enforcer: een geweldige auto van onze vriend Hellthrash uit L.A.

België: Iets met een beruchte crimineel jaren terug

Duits bier: Bitbuger!                  

Vinyl vs CD vs Mp3: heeft zelfs geen commentaar nodig

Combat boots: Cowboylaarzen

The Internet: een vloek… en soms nuttig op het zelfde moment.

Dat was alles. Zou je nog een laatste boodschap of gedachte willen delen met ons?

Bedankt voor alle steun! Voor alle hellbangers, devilworshipers en grave desecrators in België: we komen heel zeker naar België om te thrashen met de duivel en het podium af te breken!

Bedankt voor het interview Vomitor!

Interview Fiche

Band:
Band member:
Website:
review:

Reacties

afbeelding van Lord Lexy

nieuw
Mooi werk, en niet zonder een vleugje humor!
afbeelding van feenah

nieuw
De vragen werden gesteld door een kenner en dat zie je. Als de interviewee er gewillig op ingaat, krijg je een TOP-interview. Wederom klasse.