Hatebreed, pillen en wapens: een gesprek met Chris Beattie

Uw Ashladanner werd door Nuclear Blast uitgenodigd tijdens het Belgische luik van de Persistence Tour. Ik mocht babbelen met Chris Beattie, bassist van de metalcorehelden van Hatebreed. We hadden het over de nieuwe plaat, kogels en medicijnen.
 

Ashladan: Kan je jezelf even voorstellen aan de Ashladan lezers?

Ik ben Chris (Beattie), de bassist van Hatebreed.

 

Ashladan: Jullie hebben binnenkort een nieuwe plaat uit, The Divinity Of Purpose. Kan je een beetje uitleg geven over de totstandkoming van dit album?

Ik ben dingen beginnen opnemen tijdens mijn vrije tijd. Deze dingen gingen dan heen en weer tussen mij en Jamey (Jasta, zanger). We bestoken elkaar met ideeƫn en riffs. Er worden veel dingen gedaan op de computer. Jamey neemt thuis zangpassages op, en gebruikt dan ideeƫn die in hem opkomen. Daarna duiken we de studio in om alles in elkaar te laten passen.

 

Ashladan: Hoe is de nieuwe plaat volgens jou?

Het is eigenlijk gewoon de ouwe trouwe Hatebreed. We stonden niet onder een bepaalde druk of zo. Het was een leuk album om te maken. We denken dat het resultaat geweldig is. Iedereen is er zeer trots op.

 

Ashladan: Is The Divinity Of Purpose anders dan de vorige platen?

We gebruikten wat ouder klinkende materialen, gewoon omdat we dit cool vonden. Er zijn ook meer punkriffs. We werden door vele dingen beĆÆnvloed. Het was gewoon de manier waarop dit tot stand kwam. Er zit nergens een bepaalde intentie achter. We deden het gewoon. Er kwamen ideeĆ«n welke we leuk vonden die we dan gewoon gebruikten.

 

Ashladan: Kan je iets over het artwork vertellen?

Het is een voorstelling van het verscheurd worden tussen goed en kwaad. Je bent zelf de persoon in het midden. Jamey had werk gezien van de kerel die voor Kreators Phantom Antichrist de albumcover heeft ontworpen. En het resultaat was eigenlijk boven alle verwachtingen. Het is een beetje anders voor Hatebreed, maar het past mooi in het plaatje.

 

Ashladan: Wie heeft het album geproduceerd?

Josh Wilbur. Hij heeft ook al samengewerkt met Lamb Of God en Avenged Sevenfold. Ik ken hem zelf niet persoonlijk. Hij heeft vooral met Jamey samengewerkt. Josh bracht veel ideeƫn aan, en heeft ons van alles laten proberen. Hij nam de tijd om naar ons materiaal te luisteren. We werden ook geholpen door Zeuss (Chris Harris), onze vaste engineer/producer. Hij heeft aan al onze platen meegewerkt.

 

Ashladan: Hatebreed staat bekend voor zijn zeer 'interactieve' liveshows. Wat is je mening over dit fenomeen? Hoe ervaar je de enorme publieksrespons tijdens concerten?

Dit is eigenlijk gegroeid door de jaren heen. We hadden de kans om kleine shows te doen, daarna werden ze almaar groter. We worden gedreven door de energie van het publiek. Het is gewoon het coolste wat er is: reacties zien op de dingen die je zelf hebt gecreƫerd. Het is geweldig voor ieder bandlid. We amuseren ons rot. Al onze fans zijn echt cool. We blijven gewoon de muziek maken welke we graag horen.

 

Ashladan: Ik was zelf getuige van (wat ik denk) jullie grootste optredens, tijdens Graspop in 2010 en in Wacken (2008).

Ja, voor ons is het ook gek. Er staan een enorme hoop fans voor de bĆ¼hne. Daar staan ook mensen tussen waar je voor de eerste keer voor speelt. Het is geweldig om hun reactie te zien. Als je ziet vanwaar we komen. We zijn ook maar gewone mensen uit een gewone stad. We hebben dit dankzij onze fans naar dit niveau getild.

 

Ashladan: Zijn deze taferelen soms beangstigend voor jou?

Nee, daar zijn we al een tijdje over heen. We vinden het cool om in de mogelijkheid te zijn om bijna elke avond te kunnen optreden. Er zijn vele mensen die niet fysiek aanwezig kunnen zijn, omdat ze ziek zijn of opgesloten, of dood. Wij hebben de kans om buiten te komen en te doen wat we doen. Dat is een zegen, elke dag.

 

Ashladan: Hoe bereid je je voor op live shows? Hebben jullie een bepaald ritueel of iets dergelijks?

Ieder doet zo een beetje zij eigen ding. Ik doe wat stretch oefeningen en zorg ervoor dat ik ontspannen ben, zodat ik geen domme dingen doe op het podium. Wayne (Lozinak) en Frank (Novinec) zitten wat te tokkelen op hun gitaar. Jamey doet wat opwarming. Matt (Byrne) drumt een beetje op zijn oefenkit.

 

Ashladan: Een vraag met betrekking tot de beschuldigingen van doodslag aan het adres van Randy Blythe (Lamb Of God). Iemand die nog nooit een hardcoreshow ervaren heeft, heeft hier een beeld van fans die op het podium klimmen om er daarna weer af te springen. Is dit echt het geval? Hoe ga je om met dit fenomeen? Zeker met die beschuldigingen in het achterhoofd.

Randy is niet dat soort mens. We kennen hem allemaal persoonlijk. Hij is een geweldige kerel. Hij zou zoiets nooit doen. Tijdens live shows gebeurt het inderdaad dat er publiek op het podium raakt. Ze worden af en toe zwaar aangepakt door security, maar die weten soms gewoon niet goed hoe ze moeten reageren. Meestal springen de indringers er gewoon terug af. Dat is OK. Of ze blijven staan meedoen met ons. We schuiven ze dan een beetje uit de weg en laten ze doen. Er wordt zeker niet met harde hand gereageerd. Er is geen reden om iemand gewond te laten raken tijdens optredens, grote of kleine. Als band wil je voor iedereen komen spelen. Je wilt dat iedereen blij naar huis gaat. Ze moeten het ervaren hebben. De band heeft zijn fans ook nodig. Het is een verschrikkelijke situatie. Een fan die het leven laat. Het is ook erg voor zijn familie. Als je aan de andere zijde aan Dimebag (Darrel) denkt: als er mensen op het podium staan die je niet kent en er gebeurt dan zoiets... Ik wil gewoon dat iedereen zich amuseert. Doe je ding en ga blij naar huis.

 

Ashladan: De wereld werd onlangs opgeschrikt door de gebeurtenissen in de Sandy Hook school, waar een groot aantal kinderen werden neergeschoten door een jongeman. Dit gebeurde nogal dicht bij jullie thuisstad. Heeft deze gebeurtenis een impact gehad op je persoon? Welke is jou mening over de oplaaiende discussie over de Amerikaanse wapenwet?

Dit is inderdaad zeer dicht bij mij thuis, het was verschrikkelijk. Ik woon op vijfentwintig minuten van daar. Mijn grootouders hebben zelfs in Sandy Hook gewoond. Het is een kleine gemeenschap, zelfs geen stadje.

 

Wel, als ik zelf kinderen zou hebben, ik zou er een probleem mee hebben dat mijn kind toegang zou hebben tot zulke wapens. Zeker als je het verleden van de dader kent. Hij had 'mental issues'. Het was een getormenteerde jongen. In mijn ogen zijn de ouders verkeerd. Waarom zat hij in zo'n omgeving? Er is nog veel informatie die nog niet is vrijgegeven, er is bijvoorbeeld geen motief. Het is gewoon tragisch. Het zijn vijf-, zesjarige onschuldige kinderen die gewoon naar school gingen om hun vriendjes te zien. Er zijn tegenwoordig veel schietpartijen. Ik vind niet dat ze vuurwapens moeten afnemen van de mensen. Maar ik vind wel dat de hoeveelheid munitie moet ingeperkt worden. Je hebt niet zoveel kogels nodig in je geweer. Er is wel een punt dat je jezelf mag bewapenen. Dit staat in de Amerikaanse Grondwet, het zogenaamde 'Second Amendment'. Maar ja, waar heb je het voor nodig? Moet je een hert gaan schieten met een halfautomatisch wapen? Nee. Je moet wel je huis en je familie kunnen beschermen. Er zijn ook heel wat dingen die niet genoemd worden. Veel van die daders zitten aan door dokters voorgeschreven anti-depressiva. Dat zou ook moeten aangepakt worden. Ze zijn niet in de juiste 'state of mind'. Niemand wil van deze dingen horen. Het is gewoon verschrikkelijk en hartverscheurend.

 

Er zou ook een soort screening moeten komen. Waarom werd hij of zijn omgeving niet gecontroleerd? Is het een veilige situatie? Iedereen dat een vuurwapen koopt zou ook verplicht een kluis moeten aanschaffen. Het zou niet mogen rondslingeren. Het is echt triest. Iedereen die op zulke manier sterft. Het is een mensenleven... We zouden gewoon buiten moeten komen en plezier moeten maken. Hopelijk verandert er ies. Ik heb net vandaag gelezen dat onze vice-president (Joe Biden) gepraat heeft met makers van videospellen. Niet voor niets. Dat is ook gewelddadig. Je ziet kinderen zulke spellen spelen, alsof het hun natuurlijke leefwereld is. Misschien moet dat in toom worden gehouden. Maak hier een leeftijdsrestrictie van op 21 jaar, zoals met sterke drank.

 

Ashladan: Wat denk jij over Obamacare? Dit wetsvoorstel verplicht elke Amerikaan om een ziekteverzekering te hebben, en verplicht elke verzekeringsmaatschappij om iedereen te accepteren.

Wij komen naar Europa, en iedereen heeft hier gezondheidszorg. In de Verenigde Staten zijn er mensen die geen ziekteverzekering hebben. In wat voor een maatschappij leef je als je dit niet met elkaar wil delen? Niemand zou zich zorgen moeten maken waar naartoe te gaan in geval van ziekte. Dat is verschrikkelijk. Dit speelt in je gedachten. Als je een ernstige ziekte zoals kanker of HIV hebt, ga je failliet aan de kosten van de medicijnen. Dat is geen leven. Ik denk dat het een goede zaak is om iedereen te verplichten een ziekteverzekering te hebben. Ik weet dat er mensen zijn die hier flink van over de rooie zijn. Het zijn vooral de lobbyisten dat zoveel geld in het stoppen van dit voorstel steken. Iedereen betaalt belastingen, waarom zou dit geld niet daarvoor gebruikt worden? Niemand zou zich hier zorgen over moeten maken. Het is een verschrikkelijke manier van leven. De medische en verzekeringsindustrie is zo corrupt en zo duur. Je zou leven en werken om de rekeningen te kunnen betalen. Mensen zouden beter hun ogen open doen en het grotere geheel moeten zien.

 

Ashladan: Zijn er nog tourplannen na de Persistence optredens?

Dat staat niet helemaal vast. Na deze shows doen we een Amerikaanse tour om de nieuwe plaat te promoten, samen met Shadows Fall. Die duurt een maand. We komen terug tijdens de zomer voor de festivals. Ik weet nog niet welke.

 

Ashladan: Hoe zie jij de toekomst van Hatebreed?

We zijn op de goede weg. We voelen ons goed, als band. Het klikt met elkaar. Iedereen is gelukkig. We zijn ook opgetogen met de nieuwe plaat. We kunnen niet wachten om ze uit te brengen. We vinden het leuk om de nieuwe nummers te spelen. Ik hoop dat we kunnen blijven groeien en nieuwe, jongere fans aanspreken. We zijn al bijna twintig jaar bezig. Mensen waar we destijds voor speelden zijn nu zelf ouders met kinderen. We houden van wat we doen. Het is ons geluk om er te zijn voor de fans, hier zijn we blij mee.

 

Ashladan: Zou je nog iets willen zeggen tegen de Hatebreed fans op onze website?

Koop onze nieuwe plaat. Ze komt uit via Nuclear Blast op 25 januari. Het is een superplaat, we zijn er enorm trots op. We hopen iedereen te zien op de festivals deze zomer.

Interview Fiche

Band:
Band member:
Website:
review:

Reacties

"Maak hier een leeftijdsrestrictie van op 21 jaar, zoals met sterke drank." Er is ook een restrictie, als die niet gevolgd word door de ouders zijn de OUDERS in FOUT