Hate: belangrijke details en de groei naar volwassenheid

Hate zal wellicht geen onbekende zijn voor de liefhebbers van alles wat death en black metal is. Al twintig jaar brengen ze ons stevige black/death met een fikse dosis occultisme en andere sfeerversterkende elementen. Ook zijn laatste creatie Solarflesh is weer een dijk van een plaat. Daarom besloten we even wat vragen te stellen aan het opperhoofd van de band: ATF Sinner

Hallo Hate! Hoe gaat het met jullie? Kun je jezelf en Hate even kort voorstellen?

Ik ben ATF Sinner en ik ben de leider van de Poolse extreme metalband Hate. Het gaat verdorie erg goed met mij. Bedankt.

Eerst en vooral: proficiat met jullie nieuw album Solarflesh! Welke betekenis heeft dit album voor jou als persoon en in de evolutie van de band?

Nog eens bedankt. Wel, ik denk dat Solarflesh het donkerste en waanzinnigste album is dat we dusver gemaakt hebben. Het voelt als een nieuw hoofdstuk of een nieuwe doorgang. Ik ben er trots op en voel me erg voldaan, vooral omdat het ons erg veel moeite heeft gekost om het album tot stand te brengen. Het was zowel een erg vlotte als intensieve klus, omdat het ons vijf maanden gekost heeft om de nummers te componeren en op tape te zetten. Solarflesh is veel diverser dan eender welk album dat we eerder maakten en het klinkt ook rauwer en organischer. Deze keer wilden we geen routines volgen. We zochten echt naar een rauwe en organische sound die overeen zou komen met de tekstuele wildernis. De algemene sound lijkt ondergeproduceerd maar dat is de manier waarop wij het wilden. Er zijn al genoeg ideale producties vandaag die leeg en kunstmatig klinken. Na een paar keer luisteren ontdek je niks nieuws meer. Solarflesh is anders. Je kunt horen hoeveel verschillende elementen en ook foutjes verstopt zitten in de muziek. De nummers klinken eigenlijk zoals we ze spelen in ons repetitiekot. We wilden de luisteraar diep meesleuren in de muzikale sfeer.

Als ik het me goed herinner, dan had jullie vorige album Erebos een los verhaal over een man wiens wereld vernietigd werd door zijn eigen stommiteiten. Heeft Solarflesh ook zo’n verhaal?

Solarflesh is geen conceptalbum in de strikte betekenis van het woord. Er zijn echter wel enkele grote thema’s die in veel teksten terugkeren. Ik denk dat dit het duisterste en meest negatieve album is dat we hebben. Het is moeijk om de teksten en het grafisch ontwerp te scheiden. Ze zijn erg nauw verbonden. We werken nog steeds samen met Daniel Rusilowicz (grafisch ontwerper en occultist) met wie ik vaak over muziek, inspiratie en onze boodschap spreek. Daniel luisterde naar onze nummers in demovorm in maart 2012. Toen verstond hij al gauw dat dit album donkerder en serieuzer ging zijn dan wat we eerder al deden. Hij stelde voor dat er een zelfmoordpoging op de cover moest staan en dat idee matchte goed met het tekstuele concept. We namen foto’s van een mager en groot model terwijl deze haarzelf neerstak in de borst (e.d.: niet echt ntuurlijk). Haar rechterhand toont het ‚reddersgebaar‘ (e.d.: iets wat je vaak in zowel christelijke als occulte afbeeldingen ziet). Boven haar hoofd zie je een zonsverduistering. De afbeelding bevat veel meer symbolen dan je op het eerste zicht zou zeggen. De gehele layout is zo ontworpen dat alle symbolen een betekenis hebben. Zelfs de kleuren hebben een betekenis. De nummers bevatten een eerder negatieve, apocalyptische boodschap. De meesten zijn over onderwerping, lijden en zelfmoord. Er is geen suggestie naar het feit dat de mens een god zou zijn (e.d.: iets wat ook vaak in occulte literatuur voorkomt). Eigenlijk is het hier het tegengestelde... de mens is niks anders dan slaafs uitschot: een slaaf in elke zin van het woord. Niemand is echt vrij in zijn beslissing. Je bent slaaf van het systeem waarin je opgroeit, religie, valse overtuigingen, anderen die voor je denken en beslissen voor jou.

De muziek van Hate heeft een erg specifieke atmosfeer die je moeilijk kan vergelijken met andere bands. Hoe schep of bedenk je deze sfeer? Draag je hiermee een bepaalde boodschap uit?

Het album heeft een erg drukkende sfeer met veel samples en toegevoegde zanglijnen in de achtergrond. Je kunt dingen horen zoals koren, vrouwenzang, traditionele instrumenten etc. De bedoeling hiervan is het scheppen van een spookachtige sfeer die perfect past bij mijn wilde teksten. Al deze elementen samen zorgen voor een speciale atmosfeer die typisch voor onze muziek is. Het klinkt al puur kwaad.

Teksten en beelden spelen een vitale rol in jullie muziek. Hoe bedenk je deze teksten en hoe integreer je deze in je muziek?

Het is veel eenvoudiger om nummers te schrijven als je een goed idee hebt van je artistiek doel. Ik bedacht het hele concept en werkte eraan samen met grafisch ontwerper Daniel Rusilowicz. Ik begon ook vroeger aan de teksten te schrijven omdat ik een vollediger plaatje wou van wat we aan het doen waren. Ik nodigde ook een aantal gastmuzikanten uit. Je hoort onder andere Androniki Skoula, een Griekse zangeres die ook een bijdrage leverde bij Chaostar en Septicflesh. Ze voegde een Hellenische sfeer toe aan de nummers. Je hoort ook Mateusz Szemraj die op een Arabische luit speelt. De coverart toont een rituele zelfmoord, gepleegd uit pure overtuiging. De afbeelding heeft veel betekenis en heeft veel symbolen die allemaal een magische betekenis hebben.

Hate draait al mee sinds 1990. Wat is veranderd en wat bleef hetzelfde in die twintig jaar? Kijk je anders op je werk bij Hate?

Ik denk dat de band, de muziek en alles wat errond hangt veel belangrijker geworden is voor me in al die tijd. Ik ben opgegroeid en heb me ontwikkeld als individu, dus doe ik alles veel bewuster.

Hate zit al 23 jaar in business, een lange tijd dus. Wat zijn de toekomstplannen of vooruitzichten met de band?

Commercieel succes is niet ons doel. We groeien maar we doen het niet op de eenvoudigste manier. Voor ons is metal meer dan een spel met een bepaalde conventie. We willen geen industrie maken met het logo ‘Hate’ erboven. We willen vooral onze boodschap overbrengen en onze artistieke vaardigheden zoveel mogelijk ontwikkelen. We zien in dat we niet voor iedereen spelen… meer zelfs: we willen niet voor iedereen spelen.

Jullie zijn uit Polen, hoe ver staat metal daar? Is er een algemene aanvaarding of zijn er nog strubbelingen met kerk en autoriteiten?

Polen is in het algemeen een zeer traditioneel land, geregeerd door conservatieve, christelijke gekken. Dus hebben artiesten zoals ons geen plaats in de media. Niet dat het ons erg stoort hoor.

Wat is je mening op de huidige Poolse metalscene?

Ik volg de Poolse scene niet zo nauwkeurig als ik dat vroeger deed. Maar er zijn enkele interessante bands waar ik graag naar luister, zoals Azarath of Massachrist.  Het ziet er naar uit dat nieuwe bands opstaan om in onze voetsporen te treden.

Wat zijn de toerplannen voor het Solarflesh-album?

We werken nu aan een toerschema voor volgend jaar. Ik ben zeker dat we een toer in Europa doen met Hypocrisy en enkele festivals zoal Inferno Fest in Oslo, Extreme Fest, Summer Breeze… We krijgen ook enkele voorstellen die binnenkort op onze website zullen aangekondigd worden. We keren bijna zeker naar de VS terug.

En de laatste vraag: heb je nog een laatste boodschap die je wilt delen met de lezers?

Bedankt voor het interview! We verwachten jullie op onze optredens. Laat de vlam van Hate branden!

Heel erg bedankt voor je tijd en moeite! 

Interview Fiche

Band:
Band member:
Website:
review: