Interview met het IJslandse vikinggezelschap Skálmöld

Hallo daar! Zou je, voordat we beginnen, een beetje over jezelf kunnen vertellen en wat je doet in de band?

Hallo. Ik ben Björgvin Sigurðsson, 33 jaar oud, zanger en gitarist voor Skálmöld.

Skálmöld - Björgvin

Jullie hebben een hoop positieve reviews gepost op jullie Facebookpagina, een daarvan was mijn eigen review voor Ashladan. Is de algemene reactie op Baldur zo positief?

Ja, de meest reviews die ik gezien heb waren echt positief. We zijn erg tevreden met de reactie die we tot hier toe hebben gekregen in onze carrière, zowel van fans als van de pers. Maar ik heb zeker ook al enkele negatieve reviews gezien, maar daar zijn er zeer weinig van. Sommigen ervan zijn ook op onze Facebookpagina terug te vinden.

Zou je ons de historie over het ontstaan van Skálmöld kunnen vertellen?

Wel, de meesten onder ons kennen elkaar al jaren. Ik en Snæbjörn, de bassist, zijn beste vrienden voor meer dan twintig jaar, en we hebben al in allerlei bands gespeeld sinds we tieners waren, vooral metal en punk. We hebben het er gedurende jaren over gehad om terug wat serieuze metal te spelen en uiteindelijk in augustus 2009 bracht Snæbjörn de meesten bijeen met wie hij het wilde doen.
In het begin was het gewoon de bedoeling lol te hebben. We ontmoetten elkaar een keer per week en speelden wat muziek. Het doel was een album op te nemen voordat we te oud en te moe zouden worden, een album dat we altijd al wilden doen maar waarvoor we nooit de kans kregen. Maar de zaken zijn snel gegaan voor ons. We hebben nu een platendeal en een Europese toer in het verschiet. We zijn dus blij met het resultaat tot hier toe, en tegelijkertijd verrast.

Wat betekent "Skálmöld" eigenlijk, en hoe zijn jullie op die naam gekomen?

Skálmöld is een oud IJslands woord dat gebruikt werd om de conflicten tussen de grootste IJslandse families in de 13de eeuw te beschrijven. Er heerste toen bijna een burgeroorlog, een bloederig gevecht voor macht en invloed. Dus als je tussen de regels leest, betekent "Skálmöld" ongeveer "burgeroorlog".
We zijn op die naam uitgekomen omdat we de oude IJslandse geschiedenis beschouwden voor inspiratie, zowel voor muziek als voor tekst. En Skálmöld is een oud woord, zowel krachtig als brutaal. En het klinkt cool.

Hoe is het album ontstaan? Schreef iemand het leeuwendeel van de muziek en de teksten, had iedereen een even grote bijdrage,...? En hoe zijn jullie bij het concept van Baldur geëindigd?

We hebben elkaar eerst ontmoet als band in september 2009. Snæbjörn is degene die al de teksten schrijft voor Skálmöld en hij had al de ruwe lijnen van het verhaal geschreven, een verhaal dat hij had opgedeeld in tien stukken. Zo hadden we al een tracklist voor het album bij de eerste repetitie, wat ik aanneem als vrij vreemd. We vulden dan eigenlijk de gaten in. En de muziek is geschreven door alle bandleden. Iemand komt af met een idee voor een nummer en we nemen dat tezamen door, verwijderen enkele stukken en voegen andere toe. En tot nu toe bleek die methode zeer goed voor ons. We werken goed samen en we zijn niet bang om openlijk de ideeën waaraan we werken te bespreken.

Zou je het verhaal van Baldur kunnen vertellen? Wat is de plaats van de verschillende nummers in het verhaal, en dan vooral mijn persoonlijke favoriet Kvaðning?

Wel, Baldur is een conceptalbum, dat het verhaal vertelt van de IJslandse Viking Baldur. Baldur is een welgestelde man, rijke man, die een groot stuk land bezit en een liefhebbende familie heeft (Heima/Thuis). Zijn vredevol bestaan wordt dan ondersteboven gegooid als een demonachtig wezen zijn huis aanvalt, zijn land vernietigt, zijn vee slacht en brutaal zijn familie vermoordt (Árás/Aanval). Baldur overleeft en rouwt om zijn familie (Sorg/Rouw) maar herpakt zich snel. Hij vindt twee van zijn mannen, Gunnar Jarl en Grímur, levend terug in de ruïnes en tezamen zweren ze om zich te wreken, zelfs al kost het hen hun leven (Upprisa/Opstand). Ze vertrekken dan op een epische queeste voor vergelding, en ze bevechten allerlei soorten demonen onderwerg (För/Reis). Hoog in de bergen zoeken ze beschutting tegen een storm en Baldur slaapt slecht, nachtmerries kwellen hem en hij herleeft de horror (Draumur/Droom). De mannen rijden voort, roepen al hun kracht en haat op, en bereiden zich voor op het laatste gevecht (Kvaðning/Oproep). Uiteindelijk confronteren ze hun gezworen vijand en voeren een laatste gevecht tegen hem waar ze als overwinnaars uitkomen (Hefnd/Wraak). Maar het gevecht heft zijn tol, Gunnar Jarl en Grímur sterven in het gevecht en Baldur is dodelijk gewond en sterft, gelukkig, aan zijn verwondingen. (Dauði/Dood). Baldur voegt zich weer bij zijn familie in Walhalla (Valhöll/Walhalla).
Het is in feite een simpel heroïsch verhaal over wraak.

Skálmöld - Baldur

Op de Napalm Records release (Baldur is oorspronkelijk via Tutl uitgebracht, red.) staat een bonusnummer Baldur, hoe past die in het ganse verhaal?

Voor de Napalm release gingen we akkoord om een bonusnummer op te nemen. En het is vrij moeilijk om een extra track aan een conceptalbum toe te voegen. Maar we zijn op het idee gekomen voor dit nummer Baldur, dat zowat het verhaal vertelt. De tekst is Baldurs kijk op de gebeurtenissen, geschreven alsof hij het jaren later hervertelt.
We zijn erg tevreden met het resultaat. Tekstueel sluit het goed aan en het verstoort de natuurlijke gang van het verhaal niet. En muzikaal is dit een van onze sterkste nummers.

Er werd verkondigd dat de teksten voor Baldur geschreven zijn volgens de strikte regels van de traditionele IJslandse poëzie. Welke zijn deze regels? En kan je enkele voorbeelden uit de teksten geven (die duidelijk zijn ook voor zij die geen IJslands spreken)?

Je hebt gelijk. De teksten zijn geschreven volgens de strikte regels van de traditionele IJslandse poëzie. Er zijn vele regels, en sommigen ervan zijn redelijk moeilijk. Maar de meeste regels zijn vrij simpel. Ze hebben te maken met rijm, hetgeen betekent dat de verzen een eindrijm moeten hebben, en wat we “stuðlar” en ”höfuðstafir” noemen. “stuðlar” en ”höfuðstafir” betekent dat je twee woorden moet hebben die met dezelfde letter beginnen in een enkele lijn, en dan een woord dat met dezelfde letter begint op de volgende lijn. Een voorbeeldje uit Árás:

Kvöld, úr norðri kólna fer
kemur yfir heiðar;
v ængjasláttur, vætta her,
varúlfar til reiðar.

Dat zijn vrij simpele regels, maar eens je dieper graaft zal je merken dat sommige regels veel complexer zijn dan deze. De tekst van Sorg bijvoorbeeld, geschreven in een vorm genaamd "Sléttubönd". Dat betekent dat je de tekst zowel voorwaarts als achterwaarts kan lezen, maar toch volgt deze nog steeds deze regels van het rijm en “stuðlar” en ”höfuðstafir”. En het is verdomd moeilijk om zulk een tekst te schrijven.
Maar zoals ik eerder al zei, Snæbjörn is degene die verantwoordelijk is voor al onze teksten, en hij heeft zich de regels van de traditionele IJslandse poëzie goed eigen gemaakt en hij is echt een goede tekstenschrijver.

Skálmöld gebruikt niet alleen gitaren, drums, zang en toetsen, maar ook een hobo. Hoe is dat instrument in de muziek opgenomen geraakt?

Toen we eerst startten probeerden we om fluiten en andere folk instrumenten in onze muziek te steken in de meer folky stukken. Maar ze leken nooit bij onze sound te passen. Nadien probeerden we met de hobo in de studio en dat klonk als gepast. De hobo is een wonderlijk instrument en we hebben veel geluk dat we een hele goede hobospeler in onze rangen hebben, Gunnar. Hij is een onderwezen hobospeler en een hele goede. De hobo past perfect bij de sound van het album volgens mij.

Hoe is de metalscene in IJsland? Wat zijn de bekendste IJslandse band? Zijn er veel metalheads? En wat denk je dat de positie van Skálmöld in die scene is?

De metalscene groeit hier in IJsland, en is dat nu al enkele jaren aan het doen. Er zijn hier momenteel enorm veel getalenteerde bands hier. Het is zonde dat de meerderheid van de metalfans overheen de wereld nog nooit van deze bands hebben gehoord. Bands als Atrum, Angist, Gone Postal en Momentum zijn enkele geweldige acts die zonder twijfel de aandacht zullen trekken in de toekomst. We hebben ook nog Sólstafir en Beneath die zichzelf al bevestigd hebben in de scene en nu platendeals hebben met enkele grote labels.
Ik moet ook ons metalfestival vermelden, Eistnaflug. Het beste metalfestival in de wereld, ieder jaar in juli georganiseerd in Neskaupsstaður, een klein dorp aan de oostkust van IJsland. Het festival begint stilaan meer en meer de aandacht te trekken van de metalpers, en dat is maar goed ook. We hebben onlangs ook enkele grote acts gehad als headliner, Napalm Death of Triptykon bijvoorbeeld. Als je een festival zoekt moet je dit zeker en vast proberen. Je zal niet ontgoocheld worden.

Vorig jaar werd jullie debuut reeds gereleast via het Faroerse label Tutl, en dit jaar hebben jullie een deal getekend met Napalm Records. Hoe is dat gebeurd? Werken jullie nog steeds met Tutl? Zijn Napalm Records en Skálmöld een bepaald aantal albums overeengekomen?

Je hebt volledig gelijk. Ons album is eerste gereleast via het Faroerse label Tutl. We probeerden haast ieder label in IJsland maar niemand was geïnteresseerd. Maar eens we in contact kwamen met Kristian Blak bij Tutl wisten we dat hij de juiste man was om mee te werken. Tutl is hetzelfde label waar Týr begon en er is een zekere band geweest tussen Tutl en Napalm in het verleden, met Týr dat nu bij Napalm getekend staat. Dus via Tutl zijn we in contact gekomen met Napalm en hebben we met hen een deal gesloten in april 2011, maar Tutl zit nog steeds mee in de deal. De overeenkomst die we hebben getekend is voor dit album, maar Napalm heeft een exclusiviteitsoptie voor de volgende twee albums. Tot nu toe zijn we tevreden van de samenwerking met Napalm, en ik kan die alleen maar zien groeien in de toekomst.

Onlangs speelden jullie op Wacken Open Air, hoe was die ervaring?

Die was geweldig. Gewoon uitgenodigd worden om op Wacken te spelen is een grote eer. En we genoten van iedere seconde van onze show, en ik hoop dat het publiek dat ook deed. Het is het grootste outdoor metalfestival in de wereld en om daar te spelen slechts enkele maanden na onze eerste release is geweldig. Ik hoop dat we de kans krijgen om het ooit nog eens te doen.

Later dit jaar toeren jullie door Europa met Heidenfest, tezamen met Finntroll, Turisas, Arkona, Alestorm en Trollfest. Ik heb nooit een betere affiche gezien voor een gig dus ik ben erg benieuwd, maar hoe kijken jullie als band uit naar die toer?

Heidenfest zal, zonder enige twijfel, geweldig zijn. Het zal onze eerste grote toer als band zijn en we kijken er erg naar uit. Op de toer krijgen we de kans om voor duizenden mensen te spelen, waarvan velen nog niet eens van Skálmöld hebben gehoord. We zullen gewoon proberen om er zoveel mogelijk van te genieten en ik kan garanderen dat Skálmöld iedere avond zal geven wat het kan. Hopelijk maken we wat nieuwe vrienden en fans tijdens Heidenfest.

Heidenfest - affiche

Wat hoop je dat de nabije/verre toekomst zal brengen, voor de fans en voor de band. Kunnen we snel een nieuw album verwachten?

Ik hoop zeker dat wat Skálmöld tot nu toe al bereikt heeft in zijn carrière slechts het begin is van iets groter. We hebben al echt genoten van de rit tot nu.
We hadden het druk sinds het album gereleast is en nu gaan we in het oog houden hoe de Napalm release zich ontwikkelt, dus we hebben nog niet echt de tijd gehad om aan nieuw materiaal te werken. Maar we hebben al wel enkele ideeën voor nieuwe nummers en sommige daarvan klinken uitstekend. Hopelijk krijgen we wat tijd later dit jaar en het begin van 2012 om die ideeën af te werken, en om aan nieuwe nummers te werken. Dus, we zijn al begonnen met de voorbereiding voor een nieuwe release.
Dit is slechts het begin.

En om af te sluiten, wat lichtere vraagjes:
Wat doen jullie voor de kost?

Ik ben kleuterleider. Je kan niet meer metal zijn dan dat. Gunnar en Þráinn werken ook als leraar, maar dan meestal als muziekleraar. Gunnar is ook een koorleider, en heeft momenteel drie koren onder zijn toezicht. Jón werkt in een boekenwinkel, en af en toe werkt hij in een theater als muzikant. Baldur heeft eveneens wat theaterwerk gedaan, als acteur en als muzikant. Snæbjörn werkt als schrijver. Hij heeft een handvol toneelstukken geschreven, heeft wat werk voor de televisie gedaan en heeft ook al teksten geschreven voor andere artiesten.

België is bekend voor zijn bieren, maar wat is een typisch IJslands drankje (of bier)?

Belgisch bier is het beste. Toen ik in Kopenhagen (Denemarken) leefde was ik een vaste klant in de speciale bierwinkel in mijn buurt en zij hadden een enorme collectie aan Belgische bieren. Jammer genoeg hebben we niet zoveel Belgische bieren hier in IJsland.
De bekendste IJslandse drank moet Brennivín zijn. Het staat gekend als Zwarte Dood in het buitenland. Het is traditie hier in IJsland om buitenlanders haai en Brennivín aan te bieden, maar ik kan niet zeggen dat ik het lekker vind, het is eigenlijk redelijk degoutant. Wat betreft bieren, daar hebben we vooral pils van. Maar de afgelopen jaren zijn er enkele kleinere brouwerijen opgekomen die bier brouwen met passie, goed bier.

Ken je enige (goede) Belgische bands?

Om 100% eerlijk te zijn, neen. Ik weet dat Enthroned Belgisch is, maar ik heb er nog nooit naar geluisterd. 2Unlimited, die zijn Belgisch, niet?

Heb je nog enige laatste woorden aan de Ashladan lezers?

Dankjewel voor de steun tot hier toe. Maar ik heb het gevoel dat dit slechts het begin is van iets groter.
Stay Metal!

Van harte dank voor je tijd, je antwoorden en jullie geweldige muziek! We zien jullie tijdens de toer met Heidenfest!

Dankjewel, het was mijn plezier. We zien jullie in oktober!
Skál!

Skálmöld - band
V.l.n.r.: Gunnar Ben (Keyboards, Vocals, Hobo), Snæbjörn Ragnarsson(Bass), Björgvin Sigurðsson (Vocals, Gitaar), Þráinn Árni Baldvinsson (Gitaar, Vocals), Baldur Ragnarsson (Gitaar, Vocals), Jón Geir Jóhannsson (Drums, Vocals)

Interview Fiche

Band:
Band member:
Website:
review: