In de Spotlight: Avantasia

Tobias Sammets Avantasia

Toen Tobias Sammet veertien jaar was, startte hij samen met zijn medestudenten Jens Ludwig, Dominik Storch en Dirk Sauer de heavymetalband Edguy. We spreken 1992.

En waar het bij Edguy de bedoeling was om rechtaan power metal te spelen, groeide er bij Sammet het idee om eens een groter project uit de grond te stampen. Hij wou een conceptuele metalopera maken, aangevuld door vele gastmuzikanten. Avantasia was geboren.

In 1999, op het einde van de Theater Of Salvation Tour met Edguy, begon Tobias aan zijn meesterwerk, geholpen door onder andere Michael Kiske (ex-Helloween), Andre Matos, Kai Hansen en Rob Rock (ex-Axl Rudi Pell) en met een vaste band muzikanten.

Het heeft nog tot 2001 geduurd eer The Metal Opera in de winkelrekken lag, al werd deze wel vlug opgevolgd door The Metal Opera II een jaar later.

Tobias sammet

Na vier jaar windstilte in Avantasia-land bevestigt Sammet uiteindelijk toch de komst van een derde album, voorzien voor 2008. Dit album, The Scarecrow, zal een totaal nieuw verhaal omvatten - niet gerelateerd aan de voorgaande - over een eenzame vogelverschrikker op zoek naar vriendschap. Wat niet makkelijk is als je gemaakt bent om dingen af te schrikken. Ook hier tal van gasten aanwezig: Rudolf Schenker, Sascha Paeth, Eric Singer (Kiss), Jorn Lande, Michael Kiske, Alice Cooper, Rhoy Khan, Amanda Somerville en Oliver Hartman.

The Scarecrow World Tour.

Na het uitbrengen van The Scarecrow werd Avantasia door Wacken Open Air uitgenodigd om een headlineshow te spelen op het festival. Nadat Sammet overtuigd werd door Sascha Paeth ging hij op het aanbod in en werden er dertien shows gespeeld. De shows op Wacken Open Air en Masters of Rock werden gefilmd; deze opnames vormden uiteindelijk de live-dvd The Flying Metal Opera die in 2011 het levenslicht zag.

Van uitrusten is geen sprake, want op het einde van deze tour verkondigt Sammet de komst van maar liefst twee albums, voorzien voor begin 2010. Het betreffen hier The Wicked Symphony en Angel Of Babylon. Deze tweeling zet het verhaal voort van onze ondertussen goede vriend The Scarecrow. Naar deze trilogie wordt meermaals verwezen als The Wicked Trilogy.

We kunnen er terug niet vanonder uit; hier volgen de namen van de gastbijdragen: drummers Eric Singer, Alex Holzwarth en Felix Bohnke, Jens Johansson (Stratovarius) op de keyboard en zangers Michael Kiske, Bob Catley, Jorn Lande, Tim “Ripper”Owens, Klaus Meine, Russel Allen, Andre Matos en Jon Olivia.

Gedurende december van dat jaar wordt er een kleine tour gehouden, plus een stop op Wacken Open Air. Het optreden omspant een tijd van drie uur en vele van deze waren ver op voorhand uitverkocht. Het ensemble is bijna hetzelfde als op de eerste tour in 2008 mits enkele kleine aanpassingen; zo is Amanda Somerville de enige zangeres. Een andere verandering: het missen van Andre Matos, die vervangen wordt door ex-Helloweenzanger Michael Kiske. En met Kai Hansen ook aanwezig op deze tour, zijn er vele momenten waar twee ex-Haloweenzangers het podium delen.

Hoewel Tobias Sammet laat weten dat de The Wicked Symphony en Angel Of Babylon de laatste twee Avantasia-albums zouden worden, kondigt hij in juli 2012 aan dat er aan een nieuwe metal/rockopera gewerkt wordt. Dit nieuwe album krijgt de naam The Mystery of Time mee en vertelt een tijdloos fantasieverhaal dat zijn invloeden uit de gebeurtenissen van onze moderne samenleving haalt. Hoewel The Metal Opera Part 1 en Part 2 pure powermetalalbums waren, is Tobias Sammet sinds enkele jaren in de richting van rock gegaan met zowel Avantasia als zijn andere band Edguy. Met als resultaat de prachtige rock epic genaamd The Mystery of Time, die meer dan alle verwachtingen inlost.

the mystery of time

Ook zijn er op dit album weer diverse gastmuzikanten aanwezig:

'Vaste' bandleden:

 • Tobias Sammet – Leadvocals/bass gitaar
 • Sascha Paeth – Gitaar/producer
 • Michael Rodenberg (Miro) – Keyboard

Gastmuzikanten:

Gitaristen:

 • Bruce Kulick (op nummers 3, 10)
 • Oliver Hartmann (op nummers 4, 9)
 • Arjen Anthony Lucassen (op nummer 2)

Drums:

 • Russell Gilbrook (op alle nummers)

Zangers:

 • Joe Lynn Turner (ex-Rainbow, ex-Deep Purple) (op nummers 1, 2, 6, 10)
 • Michael Kiske (ex-Helloween, Place Vendome, Unisonic) (op nummers 4, 6, 9)
 • Biff Byford (Saxon) (op nummers 3, 6, 10)
 • Ronnie Atkins (Pretty Maids) (op nummer 7)
 • Eric Martin (Mr. Big) (op nummer 8)
 • Cloudy Yang (op nummer 5)
 • Bob Catley (Magnum) (op nummer 10)

Verder zal Avantasia voor het eerst in de geschiedenis van de groep Belgi√ę aandoen, dit op vrijdag 12 april 2013 op het Power, Prog & Metalfestival in Mons.

 


 

Reacties

afbeelding van feenah

Schoon stuk! Ik kijk al uit naar de nieuwe cd!
afbeelding van Frankenstein

De review mag je alvast deze week verwachten.
afbeelding van Frankenstein

Waar het hart vol van is, loopt de site van over !? ;-)
afbeelding van feenah

Ja, er moet hier ergens een grote fan zitten :)
afbeelding van Metalrockx

Ik heb het in één ruk uitgelezen!
afbeelding van demon

Nice! nieuwe album zal je dan wel aanstaan, hoop ik :)